Gå til hoved indhold

Artikler

Læs vores artikler, som har været bragt i en række fagblade og medier.

Se alle vores artikler

  • Nøglen til trivsel er fleksibilitet

    ‘Vi havde medarbejderne med hele vejen. De kunne selv vælge deres weekendmodel, og det var vigtigt, at ingen følte sig fastlåst. Hvis en medarbejder senere har brug for at ændre sin vagtplan, så gør vi det,’ siger forstander Lizette.

    Læs artiklen nederst på denne side.

  • Weekendvagter øger arbejdsglæden

    Forstander Lizette Rohde Madsen har skabt en fleksibel arbejdsmodel på botilbuddet Grønningen, som både tilgodeser medarbejdere og beboere. Medarbejder Lea Hald Soelberg oplever øget arbejdsglæde og forbedret arbejdsmiljø dagligt.

    Læs artiklen nederst på denne side.

  • Vi har fagligheden

    Siden Nadya flyttede ind på Boligerne ved Grønningen, har hun fået større livsglæde og trivsel. Det mærker hendes forældre – og det mærker personalet. Nøglen er at skabe struktur og forudsigelighed i hendes liv. 

    Socialpædagoger har fagligheden til at give Nadya et godt liv
  • Struktur giver tryghed

    Hvis et menneske kender sin dag på forhånd, giver det en tryghed, der åbner op for udvikling. Det er afsættet for, at hver beboer på Boligerne ved Grønningen har en individuel strukturplan, som alle medarbejdere følger nøje. 

    Struktur giver tryghed
  • Relationen er vigtig, men strukturen er bærende

    Individuelle strukturplaner er med til at sikre forudsigelighed, tryghed og ro til udvikling for beboerne.

    Relationen er vigtig, men strukturen er bærende
  • Bøvl er noget, man løser sammen

    Boligerne ved Grønningen har medvirket til at gennemføre en prøvehandling med titlen ”Fjern bøvlet – sammen”, hvor 6 arbejdspladser i Gentofte Kommune har fjernet bøvl.

    Her er bøvl noget, man løser sammen

Nøglen til trivsel er fleksibilitet

Forstander Lizette Rohde Madsen har gennem de sidste fem år arbejdet målrettet på at skabe fleksible arbejdsrammer på botilbuddet Grønningen.

Med en baggrund som pædagog og en master i psykologi har Lizette altid haft et særligt fokus på, hvordan ledelse kan understøtte både medarbejdernes trivsel og beboernes livskvalitet.

Mere spiseligt weekendarbejde

Allerede fra Grønningens start var hun bevidst om, at den gængse weekendvagt hver anden weekend var mange medarbejderes største problem. Sammen med tillidsrepræsentanter og fagforeninger udviklede hun derfor tre forskellige weekendvagtmodeller, der giver medarbejderne mulighed for at vælge en model, der passer bedst til deres livssituation.

‘Jeg ved, at mine medarbejdere er engagerede og virkelig går op i deres arbejde. Men de har også familier og forskellige udfordringer med aftenvagter og weekendarbejde, alt efter hvordan deres liv ser ud derhjemme. Derfor ville jeg gerne gøre det hele lidt mere spiseligt for dem, fortæller Lizette.’

Mere ro og mindre stress

En af Lizettes andre vigtige overvejelser var, hvordan hun kunne skabe ro og stabilitet for beboerne, som er voksne med autisme og særligt sensitive overfor ændringer.

‘Når der er færre vagtskifter, falder stressniveauet hos beboerne. De slipper for at skulle forholde sig til nye medarbejdere midt på dagen, og det giver en ro, som også smitter af på personalet,’ forklarer Lizette.

Mindre sygefravær og mere arbejdsglæde

Lizette fremhæver også betydningen af medarbejderinvolvering i processen.

‘Vi havde medarbejderne med hele vejen. De kunne selv vælge deres weekendmodel, og det var vigtigt, at ingen følte sig fastlåst. Hvis en medarbejder senere har brug for at ændre sin vagtplan, så gør vi det,’ siger hun.

Resultatet af alle Lizettes initiativer har været tydeligt. Sygefraværet er faldet, og medarbejderne oplever en højere grad af arbejdsglæde.

‘Jeg elsker at lave vagtplaner," siger Lizette med et smil. "Og det giver mig stor arbejdsglæde at vide, at vi har skabt en arbejdsplads, hvor medarbejderne trives og kan få deres arbejde til at gå op med deres hjemmeliv.’

Artikel udgivet 3.9.2024 på Gentofte Platform

Weekendvagter øger arbejdsglæden

Forstander Lizette Rohde Madsen på botilbuddet Grønningen har skabt en arbejdsmodel, der både tager hensyn til medarbejdernes behov for fleksibilitet og beboernes behov for stabilitet – og hendes medarbejder Lea Hald Soelberg oplever dagligt fordelene ved den nye måde at arbejde på, som har øget både arbejdsglæden og arbejdsmiljøet.


Grønningen ligger gemt i det yderste hjørne af Gentofte – lige ved siden af Gammelmosen. Husene omringer en lille blomstereng, hvor græsset får lov at stå højt, og hvor man kan sidde og nyde naturen på de hyggelige bænke.

Botilbuddet er et sted, hvor voksne med autisme kan bo og få hjælp til deres hverdag. Her arbejder pædagoger og andre medarbejdere med at skabe en tryg og stabil hverdag for beboerne, så de kan trives og udvikle sig.

En mere spiselig weekendvagt

Forstander Lizette Rohde Madsen var med, da Grønningen tog sin start for fem år siden. Allerede her begyndte hun at arbejde med nogle idéer om mere fleksible arbejdsrammer.
– Jeg ved jo, at mine medarbejdere har hjertet med sig og virkelig brænder for deres fag – så jeg ville gerne gøre vagtskemaet mere attraktivt, så det hele spillede bedre med deres privatliv. Vi kan jo ikke have hjemmearbejdsdage eller faste fridage som mange andre, så det handlede for mig om at gøre det hele mere spiseligt.

» Det hele bliver mere simpelt og roligt «
Lea Hald Soelberg

Den store udfordring var weekendvagterne. Her fandt Lizette sammen med medarbejderne ud af at udvikle tre forskellige weekendvagter, så man kan vælge den, der passer bedst til sin hverdag. Som Lizette også understreger, så er der forskel på, hvilken slags familie man er – nogle har børn hele tiden, andre er single eller har børn hver anden uge. Behov er forskellige.

Glædelige bivirkninger

Det skulle vise sig, at de nye weekendvagter havde et par glædelige bivirkninger. Ikke alene faldt sygefraværet hos de faste medarbejdere, men hos beboerne kom der også mere ro, mindre stress og selvskadende adfærd – til glæde for alle.
– De nye vagtplaner gør, at der ikke er så mange overlap medarbejderne imellem – det med at komme ind og ud ad døren på sit arbejde tager jo lidt tid, og det stresser de sårbare beboere, som kan blive overloadet af indtryk. Men det har vi fjernet ved at være her i flere timer ad gangen, og det giver ro, forklarer Lizette.

Man betaler en pris

Pædagog Lea Hald Soelberg nikker genkendende til Lizettes betragtninger. Hun har altid elsket at arbejde i det pædagogiske specialområde, og hun har ligesom Lizette været med fra starten, da det hele var under opbygning – både selve Grønningen, men også udviklingen af de nye vagtplaner.
I starten arbejdede hun dog som mange andre hver anden weekend:
– Det var hårdt, dengang man arbejdede hver anden weekend og havde børn derhjemme. Jeg var vildt glad for mit job og mine kollegaer, men der er jo en pris at betale, når man ikke kan være hjemme samtidig med sin familie

Arbejdsglæde

Nu har Lea valgt at arbejde med de lange weekendvagter på Grønningen, hvor hun er hos beboerne i alle deres vågne timer, men så har hun også fri de efterfølgende tre weekender. Det har medført en helt ny arbejdsglæde:
– De lange weekender er hyggelige, fordi der er tid til at tage det roligt med beboerne. Der skal ikke skyndes på dem, vi skal ikke nå noget. Det hele er blevet mere simpelt og roligt, og jeg ved, hvordan alle beboerne har det – jeg har jo både vækket dem og puttet dem igen om aftenen.
Lizettes arbejdsglæde er også til at få øje på:
Jeg elsker jo bare at lave vagtplaner, siger hun og griner lidt af sig selv. Hun fortsætter:
- Samtidig er min forpligtelse jo at passe på medarbejderne og sørge for, at deres arbejde kan forenes med det hjemmeliv, de har. Det giver mig arbejdsglæde, når vi sammen kan få det til at lykkes.”

 

Læs artiklen i Gentofte Lige nu - August 2024